Artykuły weekendowe

Zdrowe jedzenie, czyli co?

Ipsos opublikował raport "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków". Na przestrzeni obserwowanych pięciu lat percepcja Polaków na to, co nazywamy zdrowym żywieniem, ewoluuje nieznacznie.

Jak wynika z najnowszego raportu Ipsos “Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków”, Polacy utożsamiają zdrowe odżywianie przede wszystkim z regularnym spożywaniem trzech posiłków dziennie. Od trzech lat maleje odsetek osób kojarzących zdrowe odżywianie z żywnością ekologiczną czy niskokaloryczną. Jednocześnie przy zakupach produktów spożywczych coraz ważniejsze staje się dla nas, aby kupowane produkty były wygodne w użyciu oraz wyprodukowane w Polsce.

Czym jest dla Polaków zdrowe odżywianie?

Polacy wysoko oceniają własny sposób odżywiania się. Większość z nas (79 proc.) ocenia swój obecny sposób odżywiania jako “bardzo” lub przynajmniej “dość zdrowy”. Zdrowe odżywianie, poza jedzeniem trzech posiłków (41 proc. wskazań), oznacza dla nas głównie jedzenie różnorodnych potraw (28 proc. wskazań) i przestrzeganie piramidy zdrowego odżywiania (27 proc.). W ciągu ostatnich sześciu lat istotnie maleje odsetek osób kojarzących zdrowe odżywianie z jedzeniem produktów kupionych w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością oraz z konsumowaniem potraw niskokalorycznych.

Wykres 1. Na czym przede wszystkim polega Pana/i zdaniem zdrowe odżywianie? N=825.

Zdrowe jedzenie, czyli co?

 

 

 

 

Kryteria zakupu żywności

Hierarchia kryteriów wyboru produktów żywnościowych pozostała niezmieniona na przestrzeni ostatnich lat. Kiedy kupujemy jedzenie, ważne jest dla nas przede wszystkim, aby produkt był zdrowy, pożywny, wysokiej jakości, świeży oraz wart swej ceny.

Natomiast istotnie częściej niż w latach ubiegłych zwracamy uwagę na to, aby produkt był wygodny w użyciu (co może się wiązać z funkcjonalnością opakowania) oraz aby był wyprodukowany w Polsce.

Wykres 2. Przy każdym z kryteriów proszę określić, na ile jest on ważny dla Pana/i osobiście, gdy kupuje Pan/i produkty żywnościowe. Proszę użyć skali od 1 do 5, gdzie 1 oznacza “w ogóle nieważny”, a 5 “bardzo ważny”. Dane w proc., N=825.

Zdrowe jedzenie, czyli co?

 

 

Raport Ipsos “Trendy w zwyczajach żywieniowych” to prowadzone od 2006 roku badanie dotyczące zmian w zwyczajach żywieniowych Polaków, ich stosunku do wagi, zdrowia oraz wagi i odżywiania dzieci. Badanie jest realizowane na próbie reprezentatywnej Polaków (825 osób). Ostatni pomiar został przeprowadzony w lipcu 2011 roku.

 

Tagi