Kraj

Nestle pracuje nad recepturą płatków śniadaniowych

Do 2015 r. mają zmienić się receptury 20 produktów.

Spółka Cereal Partners Worldwide, w której Nestle ma połowę udziałów, pracuje nad zmianą receptury płatków śniadaniowych i wzbogaceniem ich o zboża z pełnego przemiału. Z oświadczenia firmy wynika, że do 2015 r. zmienią się receptury 20 produktów.
– Pracujemy nad innowacjami i zmianami w recepturach naszych płatków śniadaniowych, po które sięgają dzieci i młodzież, takich jak Nestle Chocapic, Cini Minis, Cookie Crisp, Honey Cheerios, Lion, Nesquik, Nesquik Duo, Strawberry Minis. Nasze prace koncentrują się przede wszystkim na redukcji zawartości cukru w produktach dla dzieci, bo takie życzenia zgłaszają nam mamy podające płatki śniadaniowe swoim dzieciom. Równolegle obniżamy też zawartość soli i zwiększamy ilość pełnego ziarna oraz wapnia, który korzystnie wpływa na rozwój kości – mówi Jarosław Szczepanowski, PR manager Cereal Partners Poland Toruń-Pacific.

Celem Nestle jest redukcja cukru w płatkach do 9 g i ustalenie zawartości sodu maksymalnie do 135 mg. Producent zamierza również podnieść zawartość wapnia, tak aby jedna porcja produktu pokrywała co najmniej 15 proc. dziennego spożycia wapnia.