Kraj

Polska żywność coraz bezpieczniejsza. Liderem USA

Polska zajmuje 26. miejsce w Światowym Rankingu Bezpieczeństwa Żywnościowego.

Polska znalazła się na 26. miejscu w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego. Liderem są Stany Zjednoczone, za nimi Austria, Norwegia i Finlandia. Punktacja Polski w porównaniu z ub.r. wzrosła o 1,8 pkt.
Polska w porównaniu z liderami wypada zdecydowanie słabiej pod względem wydatków na badania i rozwój w rolnictwie. Raport jednocześnie pokazuje, że zmniejszają się różnice między krajami bogatymi i biednymi w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego.
Stany Zjednoczone uzyskały w ogólnym rankingu 89,3 pkt na 100 możliwych. Spośród trzech subindeksów (dostępność, osiągalność cenowa, jakość i bezpieczeństwo) najlepiej oceniono ceny żywności w USA (94,8 pkt). Największa gospodarka świata dobrze wypadła także w pozostałych subindeksach, w każdym z nich uzyskując lepsze wyniki od będącej na drugim miejscu Austrii.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego powstaje we współpracy firmy DuPont oraz brytyjskiej firmy Intelligence Business Unit. Najnowsza edycja w 2014 r. objęła 109 państw, w których zbadano 28 zmiennych ilościowych i jakościowych opisujących bezpieczeństwo żywnościowe.