Zagranica

Mondelez przejdzie na "ekologiczne" jaja

Gigant FMCG ogłosił, że do 2020 r. w Stanach na swoich liniach produkcyjnych będzie używał tylko jajek od kur z wolnego chowu.

Mondelez International, właściciel wyrobów czekoladowych pod marką Cadbury, poinformował, że do 2020 r. w obszarze swojej produkcji w Stanach będzie używał tylko jajek od kur z wolnego chowu.
Mondelez zdecydował się na taki krok w związku z naciskami konsumentów i obrońców praw zwierząt. Właściciel brandu Oero korzysta z jajek od kur z wolnego chowu we wszystkich markach dostępnych w krajach europejskich, a także w swoich produktach cukierniczych oferowanych w Belgii i Holandii. Producent zobowiązał się, że do 2025 r. we wszystkich swoich produktach marek dostępnych w Europie będzie używał jajek właśnie z wolnego chowu. podobne decyzje w ubiegłym roku podjęły firmy General Mills, producent ciast Betty Crocker, i Kellogg’s, producent płatków śniadaniowych.

(Yahoo News)