Zagranica

Starbucks z nowymi ekskluzywnymi kawami

Trzy kawy z wyższej półki wzbogacą ofertę kawiarni w Wlk. Brytanii. Będą serwowane przez specjalnie wyszkolonych barmanów, niestety - na razie nie w Polsce.

Starbucks rozpoczął w Wielkiej Brytanii launch ekskluzywnej linii kaw z rzadkich ziaren – Starbucks Reserve. Napój będzie serwowany klientom przez specjalnie wyszkolonych barmanów.

Każda filiżanka Starbucks Reserve jest napełniana specjalną metodą “pour over”: na oczach klienta barman układa ziarna w naczyniu, a potem zalewa przez jednorazowy filtr. Barmani Starbucks Reserve to wyselekcjonowana grupa po specjalistycznym szkoleniu dotyczącym każdego z produktów, w tym jego historii, by mogli błysnąć przed klientem wiedzą dotyczącą kawy i zainteresować go.

Trzy oryginalne kawy: Aged Sulawesi Kalosi from Indonesia, Fairtrade Certified Nicaraguan Corcasan oraz El Salvador Pacamara Montecarlos Estate są dostępne w wybranych kawiarniach od marca br.

Ponieważ ziarna używane do produkcji tych kaw są bardzo rzadkie, określone rodzaje napojów będą pojawiały się sezonowo, tak by dać ziarnom szansę na wzrost i nie dopuścić do wyczerpania ich źródeł.

Starbucks Reserve będzie dostępny nie tylko w kawiarniach – klient będzie mógł kupić paczkę kawy do zaparzenia w domu.

Pomysł wprowadzenia nowego brandu jest odpowiedzią na rosnące zainteresowanie konsumentów rzadkimi, ekskluzywnymi kawami. Targetem są koneserzy kawy przywykli do dobrego jedzenia i wina. W Stanach Zjednoczonych ekskluzywne kawy wprowadzono do oferty Starbucks w sierpniu 2010 r.

Firma nie planuje na razie wprowadzania kaw Starbucks Reserve na rynek Europy Środkowej i Wschodniej.

(na podst. www.marketingmagazine.co.uk)