M&MP

MMP Magazyn Online
>MMP Magazyn Online handelextra.pl

Archiwum

Feedback/Hill and Knowlton organizuje kulinarną promocję Polski

Serwis Dzienny | 28 sierpnia 2002, 00:00

Firma public relations Feedback/Hill and Knowlton oraz Fundacja Unia & Polska organizują ogólnopolski konkurs kulinarny "Polskie danie dla Europy". Głównym...

Firma public relations Feedback/Hill and Knowlton oraz Fundacja Unia & Polska organizują ogólnopolski konkurs kulinarny "Polskie danie dla Europy". Głównym celem konkursu, który przebiegać będzie pod hasłem "Smakosze do dzieła!", jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni. W tej chwili prowadzone są intensywne rozmowy z potencjalnymi sponsorami tego przedsięwzięcia. Honorowy patronat nad konkursem objęły minister Danuta Hübner w imieniu Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Hanna Gronkiewicz-Waltz, wiceprezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Patronat nad "Polskim daniem dla Europy" objęła Polska Organizacja Turystyczna, a Program 2 Telewizji Polskiej SA (TVP2), Program III Polskiego Radia SA (PR3), miesięczniki "Kuchnia" oraz "Elle" są medialnymi opiekunami przedsięwzięcia. "Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" - powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes fundacji Unia & Polska. "Znamy takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego, smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy organizowany przez nas konkurs" - dodała Tessa Capponi-Borawska, przewodnicząca jury konkursu "Polskie danie dla Europy" oraz dziennikarka pisma "Elle". Pozostali członkowie jury to osoby znane ze swojego zamiłowania do kuchni: Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka, Joanna Nowicka i Robert Makłowicz. W konkursie "Polskie danie dla Europy" wezmą udział nowo wymyślone przez kucharzy amatorów potrawy przygotowane na bazie polskich składników (z wyjątkiem przypraw). Konkurs będzie podzielony na trzy etapy: wstępną selekcję zgłoszeń, rywalizację kulinarną województw oraz finał ogólnopolski. Impreza finałowa, która odbędzie się na przełomie maja i czerwca w Warszawie, będzie zorganizowana w formie całodziennego festynu w plenerze. Międzynarodowe jury wybierze wtedy troje zwycięzców, a jednemu z nich - laureatowi nagrody głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich Unii Europejskiej w Polsce nadadzą tytuł Ambasadora Polskiej Kuchni.

Czytaj więcej na temat: , , , , , , , , , , , , , , ,