Kraj

Ambra wprowadza nowość - cydr lodowy

Unikatowa technologia wytwarzania w ujemnych temperaturach ma podnosić walory smakowe.

Ambra wprowadza nowość - cydr lodowy
Największa krajowa firma winiarska Ambra pod swoją marką Cydr Lubelski wprowadza na rynek nowość – tzw. cydr lodowy. Unikatowa jest technologia jego produkcji: w temperaturze -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne i aromaty, ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję. Ta zaś jest poddawana powolnej fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C. W trakcie tego procesu wymrożony moszcz ulega przemianie w cydr.

Jak twierdzi producent, taka technologia wytwarzania podnosi walory smakowe. Na 1 litr cydru lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek. Produkt będzie pozycjonowany jako premium.

Ambra, która – jak sama twierdzi – ma ok. 50 proc. udziałów w polskim rynku cydru, w ofercie ma osiem różnych cydrów, m.in.: Cydr Lubelski Niefiltrowany i Cydr Lubelski Antonówka.