Zagranica

Brytyjski rząd chce obniżyć zawartość cukru o jedną piątą

Apel do producentów żywności dotyczy kilku kluczowych "słodkich" kategorii. Władze będą monitorować postępy producentów w tym zakresie co pół roku.

Brytyjski rząd chce obniżyć zawartość cukru o jedną piątą. Apel w tej sprawie wystosowała do producentów brytyjska agencja rządowa Public Health England. Chodzi o redukcję zawartości cukru w  produktach, przez które dzieci najwięcej cukru spożywają, Agencja określiła, że chodzi m.in. o płatki śniadaniowe, jogurty, ciasta, ciasteczka, cukierki, pieczywo, lody i masło orzechowe. Public Health England ma monitorować postępy producentów co pół roku, ale jeżeli do roku 2020 redukcja cukru w produktach nie będzie zadowalająca, rząd może podjąć inne kroki. Dodatkowo już za kilka dni brytyjskie ministerstwo skarbu rozpocznie konsultacje w sprawie podatku od słodzonych napojów gazowanych. Oprócz rządu gorącym orędownikiem podatku jest znany kucharz Jamie Oliver.

Brytyjska federacja producentów The Food and Drink Federation stwierdziła, że koncentrowanie się rządu na problemie cukru jest błędem, bo to tylko jeden z czynników powodujących otyłość. Zauważyła także, że ograniczenie cukru akurat w “słodkich” kategoriach będzie bardzo trudne. The Food and Drink Federation uważa też termin wprowadzenia zmian do receptur za niefortunny, bo wielu brytyjskich producentów obawia się teraz skutków Brexitu. 

(WSJ)