M&MP

MMP Magazyn Online
>MMP Magazyn Online handelextra.pl

Archiwum

Barry Callebaut wpadł na pomysł, jak oszczędzać ziarno kakaowca

( red. ) | 2 października 2019, 06:00

Szwajcarski gigant czekoladowy chce w całości wykorzystywać owoce kakaowca i niwelować odpady.

Szwajcarski producent czekolady Barry Callebaut wprowadza na rynek nowy przepis wykorzystania ziarna kakaowca. Jak twierdzi producent, nowy sposób "traktowania" ziarna kakaowca ma zniwelować ilość odpadów przemysłowych. Czekolada w nowej formule będzie sprzedawana pod marką "Cacaofruit Experience” za pośrednictwem firmy Mondelēz.
Większość produktów czekoladowych na rynku jest wytwarzana z ziaren kakaowca, co ma oznaczać, że 70 proc. owocu kakaowca jest niszczone. Callebaut w nowym przepisie wykorzystuje całość owocu: ziarno, skórkę, miąższ i sok.
Czekolada WholeFruit ma być odpowiedzią nie tylko na zmieniające się nawyki konsumenckie, ale również rosnące zapotrzebowanie na innowacje i wzrost konkurencji na rynku czekolady.
Firma Barry Callebaut dostarcza czekoladę do głównych światowych marek, takich jak Nestlé, Unilever i Mondelēz. Ten ostatni stworzy pierwsze nowe produkty (z nowatorsko przetworzonego kakaowca) pod nową marką CaPao.

(Marketing Week)

Czytaj więcej na temat: , , , , , , ,