Kraj

ZPP apeluje o jak najszybsze "odmrożenie" gastronomii

Rekomenduje środki zaradcze.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP) apeluje do rządu, by w ramach tzw. odmrażania gospodarki, czyli poluzowywania restrykcji związanych z epidemią koronawirusa, co ma stopniowo przywrócić normalny obrót gospodarczy, jedną z pierwszych branż była branża gastronomiczna.

W Polsce działa ok. 76 tys. lokali gastronomicznych, a według szacunków firmy GfK roczny ich obrót wynosił 36,6 mld zł. Jak niedawno pisaliśmy, według szacunków Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) z powodu epidemii obroty w gastronomii spadły o 80-90%.

ZPP przedstawił szereg rekomendacji dotyczących działań takich jak np.: udostępnienie klientom restauracji płynu dezynfekującego, noszenia masek i rękawiczek przez obsługę, ograniczenie liczby gości w lokalach itp., które miałyby umożliwić restauratorom otwarcie na powrót ich lokali.

Od dzisiaj [pon. 20.04 – dop. MB] obowiązują mniej restrykcyjne przepisy dotyczące handlu i rekreacji (umożliwiono m.in. spacery w parkach i lasach). To I etap tzw. odmrażania gospodarki i życia społecznego. Zgodnie z rządowym harmonogramem otwarcie lokali gastronomicznych przewidziano dopiero w III etapie. Terminy wejścia w życie kolejnych etapów nie zostały jeszcze ustalone.