Kraj

Briefly zbadało wpływ pandemii na branże gastronomiczną i eventową

9 na 10 firm deklaruje, że spadły im obroty w porównaniu z okresem sprzed wybuchu pandemii w marcu 2020 r.

Pod koniec marca, czyli w szczycie zamrożenia gospodarki w wyniku epidemii koronawirusa, 67% firm i lokali z branży HoReCa i eventowej w Polsce wstrzymało całkowicie funkcjonowanie – wynika z analizy Briefly, platformy pomagającej w organizacji imprez okolicznościowych oraz wydarzeń firmowych. Pół roku później 9 na 10 ankietowanych firm deklaruje, że spadły im obroty w porównaniu z okresem sprzed wybuchu pandemii w marcu 2020 r. 

Ponad połowa (57%) ankietowanych firm podaje, że w ciągu ostatniego pół roku zmniejszyła liczbę zatrudnionych, a tylko 3% zwiększyło liczbę pracowników. 40% utrzymuje ten sam poziom zatrudnienia co przed pandemią. 85% ankietowanych skorzystało z jakiejś formy pomocy publicznej (zwolnienia z ZUS, Tarczy Antykryzysowej, Tarczy Finansowej PFR).

Briefly zbadało wpływ pandemii na branże gastronomiczną i eventową
40% przedsiębiorców i menedżerów przewiduje, że będzie coraz gorzej, a co trzeci jest przekonany, że najgorsze za nimi i będzie coraz lepiej.

Badanie zrealizowano na grupie 70 właścicieli i menedżerów firm gastronomicznych i eventowych z całej Polski w dniach 8-22 września.