Kraj

Kurt Scheller twarzą polskich pieczarek

Twarzami kampanii "Ja, pieczarka", promującej polskie pieczarki, zostali znany kucharz Kurt Scheller i jego uczeń Przemysław Błaszczyk.

Kurt Scheller twarzą polskich pieczarek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Ja, pieczarka” to ogólnopolska kampania realizowana w ramach projektu “Czas na pieczarkę”. Celem przedsięwzięcia jest zwiększenie zainteresowania pieczarką jako składnikiem nowoczesnej kuchni i atrakcyjnych, smacznych, wartościowych potraw.

Projekt Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych ruszył w październiku 2010 roku, a jego zakończenie przewidziano na wrzesień 2011 roku. Na początku marca rozpoczęła się ogólnopolska kampania informacyjno-promocyjna realizowana pod hasłem “Ja, pieczarka”.

Punktem wyjścia dla założeń kampanii była identyfikacja aktualnych trendów żywieniowych: mody na gotowanie, zdrowego odżywiania czy wegetarianizmu. – Pieczarka świetnie wpisuje się w obecne trendy zdrowego żywienia – zauważa Ryszard Lenc z Business Consulting, firmy realizującej kampanię.

Kampania “Ja, pieczarka” adresowana jest do konsumentów indywidualnych oraz restauratorów. Projekty wizualne prezentowane będą w dwóch odsłonach – wiosennej i jesiennej.

Wśród narzędzi promocji w kampanii zaplanowano m.in.: outdoor, reklamę w prasie branżowej, radiu i działania z zakresu marketingu bezpośredniego. Zaplanowano eventy i degustacje w sklepach sieci Real, Carrefour i Biedronka (pierwsza odbyła się już w ubiegłym tygodniu we Wrocławiu). Reklama outdoorowa pojawi się na autobusach w największych miastach Polski. Plakaty zawisną też na 350 billboardach zlokalizowanych w pobliżu hipermarketów. Oczywiście nie zabraknie reklam w prasie branżowej – będą się pojawiać w formie przepisów na dania z pieczarek. Wyprodukowano również ulotki, lniane torby eko i papierowe torby spożywcze.

Kampania angażuje także media społecznościowe. Dzięki współpracy z Prime PR oprócz portalu internetowego www.ja-pieczarka.pl kampania obecna jest już w Facebooku i YouTube.

4 marca rozpoczęła się akcja pod hasłem “30 dni z pieczarką” realizowana w sieci Sphinx. Klienci wielu restauracji w największych polskich miastach będą mogli przez cały miesiąc zasmakować dań stworzonych specjalnie na tę okazję. Jednocześnie ruszyły degustacje pieczarkowych potraw w sieci sklepów Real i Biedronka.

W ramach kampanii powstaje także książka kulinarna poświęcona wyłącznie pieczarce. To pierwsza tego typu publikacja na rynku. Specjalnie na potrzeby książki przepisy na dania z pieczarek stworzyli internauci oraz twarze kampanii – Kurt Scheller i jego uczeń – chorzowski restaurator Przemysław Błaszczyk.

W Europie popularność pieczarki jest znaczna, o czym świadczą dane z rynku konsumenckiego. Najwięcej pieczarek spożywają Niemcy, Brytyjczycy i Francuzi. Polacy zajmują czwarte miejsce. Jednak w produkcji pieczarek zajmujemy w Europie miejsce pierwsze. W 2009 roku produkcja tego grzyba wyniosła 235 tys. ton. Polska jest również głównym eksporterem pieczarek w Europie. Biorąc pod uwagę strukturę eksportu, zdecydowaną większość stanowią pieczarki świeże (80 proc.), następnie mrożone (10 proc.), boczniaki (6,5 proc.) oraz konserwowe (3,5 proc.).

Co ciekawe, rzadko zdarza się, by polscy konsumenci świadomie wybierali rodzime pieczarki. – Myślę, że takie kampanie to dobry sposób, by to zmienić i zrobić wszystko, aby konsumenci świadomie wybierali wysokiej jakości produkty, a do takich zaliczamy pieczarki – mówi Piotr Kondraciuk z Agencji Rynku Rolnego.

Projekt “Czas na pieczarkę” jest współfinansowany w 80 proc. ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz w 20 proc. ze środków prywatnych pochodzących od producentów w branży grzybów uprawnych – partnerów projektu.

Kampanię realizuje firma Business Consulting.