Kraj

Unilever nagrodzony za eliminację transów

Gigant FMCG zdecydował się całkowicie wyeliminować tłuszcze trans z margaryn i tłuszczów do smarowania.

Firma Unilever, gigant FMCG, została wyróżniona w rankingu 2016 Global Access to Nutrition Index jako lider w reformulacji produktów, którą prowadzi w celu poprawy ich jakości żywieniowej. Global Access to Nutrition Index jest publikowany przez Fundację Access to Nutrition Foundation (ATNF), niezależną organizację non profit z siedzibą w Holandii. Jej głównym celem jest regularna publikacja wskaźników, które oceniają politykę i działania związane z zagadnieniami żywieniowymi największych producentów żywności i napojów. Indeks jest finansowany przez Fundację Billa i Melindy Gates, Wellcome Trust oraz Children’s Investment Fund Foundation.

Unilever poinformował, że jako pierwsza firma na świecie wyeliminowała tłuszcze trans ze swojego portfolio. Zapewnia, że usunęła je z margaryn i tłuszczów do smarowania, ale także z pozostałych produktów spożywczych. Utrzymuje, że takie były wytyczne i zalecenia wiodących instytucji związanych z żywieniem i zdrowiem publicznym, takich jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ). Podstawową rekomendacją tych instytucji w zakresie spożycia tłuszczów jest ograniczanie w diecie tłuszczów nasyconych, zwiększanie spożycia tłuszczów nienasyconych i zmniejszenie do minimum spożycia tłuszczów trans. Unilever, właściciel takich marek jak: Rama, Delma, Flora, Flora pro.activ i Kasia, już od 1996 r. nie stosuje częściowo utwardzonych / częściowo uwodornionych olejów, które są źródłem izomerów trans.